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You ask whether a county tax assessor-collector may supervise and employ her sister-in­
law who has worked in: the tax assessor's office for over a year. 1 You tell us the current tax 
assessor-collector plans to retire prior to the end of her term. See Request Letter at 1. One of the 
individuals seeking appointment to fill the vacancy has worked in the tax assessor's office for over 
twenty-three years. See id. If the commissioners court appoints a particular individual to fill the 
vacancy, she will supervise her sister-in-law. See id. The tax office has employed the sister-in­
law for over six years. See id. You ask whether these circumstances are within the scope of section 
573.062 of the Government Code. See id. at 2. 

Government Code chapter 573-the nepotism statute-generally prohibits a public 
official2 from appointing a person, compensated from public funds, who is related to the public 
official within the specified degree of consanguinity or affinity. See TEX. Gov'T CODE § 573 .041; 
see also Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0419 (2006) at 2 ("Section 573.041 applies to an officer 
who 'may exercise control over hiring decisions, even if the officer refrains from confirming, 
appointing, or voting in a particular case."'), GA-0121 (2003) at 3 ("[I]n the case of an at-will 
employee, it is presumed that a public 9fficial makes a new decision each month to retain the 
employee."). A sister-in-law is within the prohibited degree of affinity.3 See TEX. Gov'T CODE 
§§ 573.023, .024(a)(2), .025(a). 

1See Letter from Honorable Dana Norris Young, Cherokee Cty. Att'y, to Honorable.Ken Paxton, Tex. Att'y 
Gen. at I (Aug. 17, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests~for-opinion-rqs ("Request 
Letter"). 

2Under chapter,573, a "public official" includes "an officer of this state, or of a district, county, municipality, 
precinct, school district, or other political subdivision of this state." TEX. Gov'T CODE§ 573.001(3)(A). 

3People are related by affinity if "they are married to each other" or "the spouse of one of the [persons] is 
related by consanguinity to the other individual." Id. § 573.024(a). "A husband and wife are related to each other in 
the first degree by affinity." Id § 573.025(a). "For other relationships by affinity, the degree of relationship is the 
same as the degree of the underlying relationship by consanguinity." Id. For example, a person's relatives within the 
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Section 573.062 excepts from the application of the prohibition persons who have been 
continuously employed for specified periods of time depending on the nature of the office of the 
public official. See id. § 573.062. Under section 573.062, the person must be "employed in the 
position immediately before the ... appointment of the public official to whom the [person] is 
related in a prohibited degree," and the employment must be continuous for "one year, if the public 
official is elected at the general election for state and county officers." Id. § 573.062(a)(l), (2). 
While the circumstances you describe involve the appointment of the tax assessor-collector, the 
office of county tax assessor-collector is an elective office, elected at the general election for 
county officers. See TEX. CONST. art. VIII, § 14 ("The qualified voters of each county shall elect 
an assessor-collector of taxes for the county, except as otherwise provided by this section."); TEX. 
Loe. Gov'T CODE § 87.041(a)(8) (authorizing commissioners court to appoint a county tax 
assessor-collector to fill a vacancy until the next general election); see also Tex. Att'y Gen. Op. 
No. JM-253 (1984) at 1 (recognizing that the county tax assessor-collector holds an elective office 
but that the commissioners court is authorized to fill a vacancy in the office until the next election). 
Thus, the relevant period under section 573.062(a) is one year. See TEX. Gov'T CODE 
§ 573.062(a)(l), (a)(2)(C). 

The starting date for calculating the continuous employment is the first day the tax office 
employed the sister-in-law in her current position. See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-1024 (2013) 
at 2, GA-1016 (2013) at 3. The ending date for calculating the continuous employment is the date 
the individual appointed as tax assessor-collector assumes office. See Bean v. State, 691 S.W.2d 
773, 775 (Tex. App.-El Paso 1985, pet. ref'd); see also Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-1016 (2013) 
at 3. Thus, there must be at least one year between the date of employment of the sister-in-law 
and the date the individual appointed to the vacancy assumes the office of tax assessor-collector. 
You do not provide the exact dates of the sister-in-law's employment in her position, so we cannot 
determine as a matter oflaw the applicability of section 573.062. You do, however, state that the 
sister-in-law will have completed one year of continuous employment at the time the individual, 
if appointed, would assume the position of tax assessor-collector. See Request Letter at 2. To the 
extent the sister-in-law has at least one year of continuous employment in her position in the tax 
pffice prior to the individual's appointment to tax assessor-collector, the sister-in-law's continued 
service satisfies the requirement under section 573.062, and her continued employment does not 
violate chapter 573 of the Government Code.4 

second degree by affinity include, among others, the person's (I) mother-in-law, father-in-law, son-in-law or daughter­
. in-law, and (2) brother-in-law or sister-in-law. See id; see also id § 573.023(c)(l)-(2). 

4Section 573 .062(b) provides: 

If, under Subsection (a), an individual continues in a position, the public official 
to whom the individual is related in a prohibited degree may not participate in any 
deliberation or voting on the appointment, reappointment, confirmation of the 
appointment or reappointment, employment, reemployment, change in status, 
compensation, or dismissal of the individual if that action applies only to the 
individual and is not taken regarding a bona fide class or category of employees. 

Id. § 573.062(b ). This provision would preclude the tax assessor-collector, if appointed, from promoting the sister­
in-law or giving the sister-in-law a raise applicable to only the sister-in-law. See id.; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. 
JM-1188 (1990) at 3 ("A sheriff may not promote his son and daughter even though they had sufficient prior 
continuous service to retain their jobs in the sheriff's office after their father became sheriff."). 
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SUMMARY 

Section 573.041 of the Government Code prohibits a public 
official from employing a person who is related to the public official 
by the specified degree of consanguinity or affinity. Section 
573.062 excepts persons employed in a position for a specified 
continuous period of time prior to a relative' s election or 
appointment to public office. 

To the extent the tax office employs the sister-in-law in her 
current position for one year prior to the appointment of her relative 
as county tax assessor-collector, the sister-in-law's service satisfies 
the requirements under section 573.062 and her continued 
employment does not violate chapter 573 of the Government Code. 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

BRANTLEY STARR 
Deputy First Assistant Attorney General 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 

Very truly yours, 

KEN PAXTON 
Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


