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974 E. Harrison Street 
Brownsville, Texas 78520 

Re: Whether a county may 
condition receipt of 
assistance under the 
Indigent Health Care Act 
on an applicant's furn- 
ishing a social security 
number (RQ-1539) 

Dear Mr. Euresti: 

You ask whether a county may deny assistance under the 
Indigent Health Care and Treatment Act, article 
V.T.C.S.., if an 

4438f, 
applicant does not have a social 

number. 
security 

It has been suggested that federal law would not permit 
a political subdivision to deny health-care benefits because 
of an applicant's failure to provide a social 
number. Section 

security 
7 of the federal 

provides: 
Privacy Act of 1974 

(a)(l) It shall be unlawful for any 
Federal, State or.local government agency to 
deny to any individual any right, benefit, or 
privilege provided by law because of such 
individual's refusal to disclose his social 
security account number. 

(2) the provisions of paragraph (1) of 
this subsection shall not apply with respect 
to -- 

(A) any disclosure which is required 
by Federal statute, or 

(8) the disclosure of a social 
security number to any Federal, State, 
or local agency maintaining a system of 
records in existence and operating 
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before January 1, 1975, if such 
disclosure was required under statute 
or regulation adopted prior to such 
date to verify the identity of an 
individual. 

(b) Any Federal, State, or locai govern- 
ment agency which requests an individual to 
disclose his social security account number 
shall inform that individual whether that 
disclosure is mandatory or voluntary, by what 
statutory or other authority such number is 
solicited, and what uses will be made of it. 

Public Law 93-579, 5 7 (reprinted at 5 U.S.C. 5 552a, note). 
A 1976 amendment to the Social Security Act, however, made 
an additional exception to the prohibition set out in 
section 7(a)(l) of the federal Privacy Act: 

(i) It is the policy of the United States 
that any State (or political subdivision 
thereof) may, in the administration of any 
tax, general public assistance, driver's 
license, or motor vehicle registration law 
within its jurisdiction, utilize the social 
security account numbers issued by the 
Secretary for the purpose of establishing the 
identification of individuals affected by 
such law, and may require any individual who 
is or appears to be so affected to furnish to 
such State (or political subdivision thereof) 
or any agency thereof having administrative 
responsibility for the law involved, the 
social security account number (or numbers, 
if he has more than one such number) issued 
to him by the Secretary. 

. . . . 

(iii) For purposes of clause (i) of this 
subparagraph, an agency of a State (or 
political subdivision thereof) charged with 
the administration of any general public 
assistance, driver's license, 
vehicle registration law which dizrnot 

motor 
use 

the social security account number for 
identification under a law or regulation 
adopted before January 1, 1975, may require 
an individual to,disclose his or her social 
security number to such agency solely for the 
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purpose of administering the laws referred to 
in clause (i) above. 

42 U.S.C. 5 405(c)(2)(C)(i) and (iii)(emphasis added). See 
generallv Dovle v. Wilson, 529 F.Supp. 1343 (D. Del. 1982). 
Although we find no cases that construe the term "general 
public assistance," we think that an indigent health-care 
program would come within that category. Therefore, the 
federal Privacy Act would not prohibit a state or political 
subdivision from requiring an applicant to disclose his 
social security number. 

We do not, however, interpret the Indigent Health Care 
and Treatment Act as making assistance contingent on the 
provision of a social security number. That act requires a 
county to provide health care to indigent residents of the 
county who are not residents of the area a hospital district 
or public hospital has an obligation to serve. V.T.C.S. 
art. 4438f, 8 2.02. The Department of Human Resources is 
required to establish eligibility standards and application, 
documentation, and verification, procedures for counties to 
use in determining eligibility under the act. Id. 
§ 1.06(a). The rules of the Department of Human Resources 
relating to the application and documentation procedures 
must require each applicant to provide certain information 
including "the applicant's social security number, if 
available." Id. 5 1.06(c)(2). We think the phrase II if 
available" makes clear that an applicant who does not have a 
social security number is not required to provide one in 
order to receive assistance under the Indigent Health Care 
and Treatment Act.1 

You suggest, however,. that a county must condition 
assistance on the receipt of a social security number 
because the act "indicat[es] that the Indigent Health Care 
program is to follow standards and procedures used to 
determine eligibility in the AFDC-Medicaid program." YOU 
then argue that because federal law requires applicants for 
AFDC to provide social security numbers, see 42 U.S.C. 
§§ 602(a)(25); 1320b-7, applicants for assistance under the 

1. Your letter indicates that you are concerned about 
individuals who have no social security number rather than 
individuals who have a social security number but refuse to 
provide it. Therefore, we consider the meaning of the 
phrase "if available" only in the context of individuals who 
do not have social security numbers. 
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Indigent Health Care and Treatment Act must be required to 
provide social security numbers. 

We disagree with your argument. We note first that the 
act requires the Department of Human Services -- not 
counties -- to set eligibility standards and application 
procedures %n accordance with" department rules relating to 
the AFDC-Medicaid program. V.T.C.S. art. 4438f, 5 1.06(a). 
In any event, although the Department of Human Services is 
to look to AFDC-Medicaid standards to fill the gaps in the 
Indigent Health Care and Treatment Act, it may not rely on 
those standards to .adopt rules that are inconsistent with 
specific provisions of the Indigent Health Care and 
Treatment Act. See Bexar Countv Bail Bond Bd. v. Deckard, 
604 S.W.2d 214, 216 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1980, no 
writ) (administrative agencies may not. adopt rules 
inconsistent with statutory provisions). The Indigent 
Health Care and Treatment Act specifically provides that an 
applicant must provide a social security number if it is 
available. Therefore, the provisions in the Indigent Health 
Care and Treatment Act that refer to AFDC-Medicaid standards 
do not permit the Department of Human Services to enact 
rules that would deny assistance under the Indigent Health 
Care and Treatment Act to an applicant who does not have a 
social security number. 

A county may adopt its own eligibility .standards and 
application procedures, but only if the county's standards 
and procedures are less strict than those of the Department 
of Human Services. V.T.C.S. art. 4438f, 5 1.06(h); see also 
id. 5 2.04(b). Because the Department of Human Services has 
no authority to promulgate a rule requiring applicants who 
do not have a social security number to provide one, a 
county may not adopt such a requirement, since such a 
requirement would be stricter than Department of Human 
Services standards. 

Although you ask about social security numbers, your 
letter indicates that you are concerned about the provision 
of indigent health care to illegal or undocumented aliens 
who are residents of Cameron County. Any person who seeks 
county assistance under the Indigent Health Care and Treat- 
ment Act must show that he is a resident of the county. &g 
id. 5 1.03 (setting out factors to be considered in 
determining residency under the Indigent Health Care and 
Treatment Act). A residency requirement does not preclude 
an alien from receiving state services. Attorney General 
Opinion JM-962 (1988). See aenerallv St. Joseoh's H&D. and 
Medical Center v. Maricooa County, 688 P.2d 986 (Ariz. 1984) 
(undocumented alien may be a resident of county for purpose 
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of receiving medical assistance under state indigent health 
care statute). A tape of a floor discussion of the Indigent 
Health Care and Treatment Act indicates that the legislature 
did not intend illegal aliens to be excluded from coverage 
under the act if they met the residency and eligibility 
requirements. Debate on S.B. 1 on Floor of the House 69th 
Leg., 1st C.S. (May 29, 1985) (tape recording available 
through House Hearing Reporter). 

SUMMARY 

A county may not deny assistance under 
the Indigent Health Care and Treatment Act, 
article 4438f, V.T.C.S., because an applicant 
does not have a social security number. 

JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 

MARY KELLER 
First Assistant Attorney General 

LOU MCCREARY 
Executive Assistant Attorney General 

JUDGE ZOLLIE STEAKLEY 
Special Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman, Opinion Committee 

Prepared by Sarah Woelk 
Assistant Attorney General 

Pa 5271 


